Ik laat mijn studenten zichzelf beoordelen met peer feedback, rubrics, quizzes en via Interactieve onderwijsmaterialen.
Self-assessment is een ideale werkvorm om studenten op de hoogte te stellen van de inhoud, vorm en/of beoordelingscriteria van een toekomstig (formatief) toetsmoment. Tijdens de werkvorm kunnen onduidelijkheden worden weggenomen en kan de student zichzelf tijdig bijsturen.
Probeer een les uit te voeren op basis van de resultaten van een quiz of survey. Dit kan door werkvormen als werkstations of gevarieerde opdrachten. Of geef een les in het geven van feedback op basis van de self-assessment via de rubric om studenten kennis te laten maken met het gebruik van rubrics.
Self assessment in de DLO
In onze DLO:
Self assessment ter voorbereiding van peer assessment
Een aantal formatieve leeractiviteiten van Feedbackfruits biedt de optie om self assessment in te schakelen. Laat studenten eerst zichzelf van feedback voorzien alvorens zij anderen van feedback voorzien. Studenten gebruiken de criteria die de docent heeft klaargezet.
- Peer feedback: studenten geven eerst feedback op hun eigen product voordat ze producten van medestudenten van feedback mogen voorzien;
- Group Member Evaluation: studenten geven eerst feedback op hun eigen proces voordat ze anderen op hun proces beoordelen.
Studenten worden op deze manier gedwongen om kennis te maken met het beoordelingsproces en de bijbehorende criteria voordat ze anderen beoordelen. Betere kennis van de gehanteerde beoordelingscriteria leidt over het algemeen tot hogere kwaliteit peer feedback (Filius, 2019).
Houd er wel rekening mee dat dit een extra stap is, en kan leiden tot meer tijd. Beperk daarom het aantal beoordelingscriteria en (bij peer feedback) de grootte van het ingeleverde product. Zo blijft de opdracht behapbaar!
Self assessments in Brightspace
Brightspace biedt ook een optie voor Self Assessments. Dit is eigenlijk een vorm van een quiz waarbij de student geen inzicht krijgt in een score/resultaat aan het einde van de activiteit. Tijdens het maken van de Self assessment krijgt de student een aantal vragen, kan deze beantwoorden, en krijgt direct feedback van de tool. Deze activiteit past bij een tussentijds oefenmoment in de voorbereiding naar een formatieve quiz.
Natuurlijk kan voor dit doeleinde ook de ‘Quiz’ van Brightspace worden ingezet. Het verschil is dat de student eerst de vragen beantwoordt, en aan het einde een Score/resultaat kan inzien. Deze activiteit past beter bij onderwijs dat studenten voorbereidt op een kennistoets.
Self assessment in onderwijsmateriaal
Feedbackfruits heeft een aantal opties om onderwijsmateriaal interactief te maken. Denk hierbij aan meerkeuzevragen tijdens het bekijken van een kennisclip, of open vragen tijdens het lezen van een document.
Bij het toevoegen van de vragen is het aan de docent om feedback bij de (foute) antwoorden te verwerken.
De student kan eigen kennis beoordelen tijdens het verwerken van de informatie in het onderwijsmateriaal. De docent krijgt vervolgens inzicht in het gedrag van de student(en), en kan hier tijdens een (virtueel) contactmoment op inspelen.
Self assessment buiten Brightspace
Gebruik de digitale leeromgeving om studenten voor te bereiden op een self assessment in een (virtueel) contactmoment. Laat studenten alvast online kennismaken met beoordelingscriteria, instructies of relevante theorie. Biedt studenten eventueel de ruimte om vooraf, tijdens en/of na de self assessment vragen te stellen door een discussieforum toe te passen.